Zakaj uporabljati naravno kozmetiko za nego kože?

Logika anti-age nege pri naravni kozmetiki je popolnoma drugačna, kot pri klasični kozmetiki.

Naravna kozmetika ne vsebuje mineralnih olj, parafina in silikonov, ki zapirajo pore, zato koža diha (pore so odprte). Kožne celice lahko nemoteno opravljajo svojo funkcijo in niso onemogočene. Navidezna prednost mineralnih olj in silikonov (površinska zglajenost drobnih gub) se dolgoročno pokaže kot velika slabost (močna postaranost kože zaradi onemogočenega normalnega delovanja celičnih funkcij).

Naravna kozmetika je zaradi naravnih sestavin in njene formulacije sestavljena tako, da koža lahko sprejme aktivne učinkovine, jih vgradi kot svoj sestavni del in tako učinkovito izkoristi za svoje delovanje.

Iz tega izhaja tudi ena izmed BISTVENIH RAZLIK med klasično in naravno kozmetiko.

Klasična kozmetika vsebuje sintetično pridobljene sestavine, ki nimajo tako velike sposobnosti prehajanja v kožo zaradi vsebnosti naftnih derivatov. Podporne sestavine, ki opravljajo nalogo prenosa učinkovin v celice pa so zaradi svoje sintetične narave izjemno škodljive. Naravna kozmetika ima to prednost, da vsebuje naravne sestavine, ki jih koža prepozna kot sebi lastne in jih zato hitreje sprejme. Podporne sestavine, ki so zadolžene za prenos so prav tako naravne in zdravju zato niso škodljive.

Kot smo že omenili, imajo sintetične spojine in naftni derivati sposobnost takojšne površinske zgladitve gub. Naravna kozmetika nima te sposobnosti. Njena trenutna slabost se izkaže kot dolgoročna prednost. Klasična kozmetika poskrbi za kratkoročno, navidezno rešitev, kmalu pa se zato pojavi težnja po menjavi kozmetike (»koža se izdelka navadi«). Zaradi naftnih derivatov je koža obtežena in ne more opravljati svojih funkcij. Pod plaščem sintetičnih snovi stagnira in se stara. Tu nastopi prednost naravne kozmetike. Naravna kozmetika ne opravlja celičnih funkcij namesto nje, temveč jo dodatno spodbuja k lastnemu delovanju.