Zaviranje staranja

Staranje je proces. Koža se ves čas tega procesa spreminja, zato je zelo pomembno, da se zaviranja staranja lotimo pravilno – primerno tistemu obdobju, v kateremu se koža nahaja.

Glavno vlogo igra ESTROGEN – hormon, ki (med drugim) skrbi, da je koža lepa. Estrogen vpliva na strukturne komponente naše kože (kolagen, elastin, hialuron), ki ji dajo zdrav in lep videz.
V obdobju okrog 20.leta je na višku svoje moči, po 30.letu pa začne upadati.

Prikaz, kaj se dogaja s kožo po upadu estrogena:

Koža po 30. letu

 • Raven estrogena upade
 • Upadejo strukturne komponente kože
 • Celična regeneracija se upočasni
 • Ker se celice niso sposobne več učinkovito obnavljati, se marsikatera ženska v teh letih začne spopadati z vnetnimi procesi na koži, kar se kaže kot rozacea, aknavost ipd.
 • Tonus rahlo upade
 • Pojavijo se prve izrazne gube

Koža po 40. letu

 • Stanje se potencira.
 • Raven estrogena drastično upade
 • Pojavijo se dramatične spremembe, ki vplivajo na videz kože
 • Dotok hranil v celice je zmanjšan, posledično se regeneracija močno upočasni
 • Strukturne komponente kože so pod velikim vprašajem
 • Večina žensk se ravno zaradi teh drastičnih sprememb pri 40.letih zave, da je skrajni čas za intenzivno negovanje svoje kože.

Koža po 50. letu

 • Po nastopu menopavze, estrogena praktično ni več
 • Drastična izguba strukturnih komponent kože
 • Koža postane suha in tanka
 • Pojav izraznih gub, starostnih peg ipd.

Koža se tekom let spreminja in v vsakem obdobju sprememb potrebuje različno pomoč. Pomembno je, da ji ob pravem trenutku nudimo pravo pomoč. To dosežemo s pravilno kombinacijo sestavin za zaviranje staranja. V začetni fazi s kombinacijo sestavin, ki spodbujajo regeneracijo celic, v kasnejših fazah pa s podporo oslabljenih funkcij kože oz. nadomeščanjem tistih funkcij, ki jih celice same niso več sposobne opravljati.

Bildanje celic in celični spomin

Nesporno dejstvo je, da je najbolj učinkovito zaviranje staranja takoj, ko se ta proces začne. Celice kože si lahko predstavljamo kot mišice. Če v mladosti skrbimo za to, da smo fit, da so mišice v formi, bomo z leti bistveno dalj časa lahko vzdrževali naše telo v formi in mišice bodo dalj časa imele čvrst tonus. Bistveno težje je začeti spravljati svoje telo v formo, ko smo starejši, ker mišice niso sposobne več take regeneracije in »bildanja« tonusa. Absolutno pa je treba poudariti, da nikoli ni prepozno. Kadarkoli se tega lotimo, lahko naredimo spremembo.

Enako je s celicami. Če jih začnemo spodbujati takoj ob začetku procesa staranja, da se obnavljajo, krepijo, bodo dalj časa opravljale svojo poglavitno funkcijo –  regeneracijo. Koža ima vse, kar potrebuje, da se obnavlja povsem sama, potrebuje pa pomoč oz.stimulacijo takrat, ko določena njena funkcija oslabi.

Cilj naše nege je: CELIČNI SPOMIN –  kožne celice spomniti, da se obnašajo kot takrat, ko so bile mlade in zdrave.

Reševanje problematike staranja kože

Anti-age nega okrog 30.leta je fokusirana na spodbujanje delovanja različnih funkcij, ki jih opravljajo kožne celice. Ker dalj časa, ko bodo celice v formi, dalj časa se bodo obnavljale in kasneje bodo njihove funkcije začele pešati. Kaj je bistvo? Koža se bo kasneje začela starati.

Pri 40. in 50. letih koža potrebuje popolnoma drugačno nego. Nekatere funkcije so lahko že precej opešale, zato potrebuje močnejše spodbujevalce ali pa jih je treba nadomestit z ustreznimi sestavinami, če same ne delujejo več. Ni smiselno, da pri izdelkih za nego zrele kože še vedno uporabljamo sestavine, ki spodbujajo določeno funkcijo, ki je koža ne opravlja več sama. Tako, kot ni smiselno, da te iste sestavine, ki nadomeščajo delovanje določene funkcije, uporabljamo pri negi kože, ki je šele na začetku procesa staranja.

Tudi same sestavine, ki spodbujajo določeno funkcijo v koži, so po sami intenzivnosti različne. Zato je pravilna izbira sestavin glede na njihovo intenzivnost za vsako obdobje v procesu staranja različna. Kemiki temu rečejo trimanje sestavin. Povečevanje parametrov po njihovi intenzivnosti oz. zmanjševanje in nadomeščanje s podpornimi sestavinami.

Prilagajanje specifičnim potrebam kože v procesu staranja lahko dosežemo s pravilno kombinacijo sestavin v ustreznem razmerju.